Войната срещу Хамас приключи преди 2 месеца. Това съобщи израелският генерал Израел

...
Войната срещу Хамас приключи преди 2 месеца. Това съобщи израелският генерал Израел
Коментари Харесай

Израелски генерал: Войната срещу Хамас приключи... преди 2 месеца

Войната срещу " Хамас " приключи преди 2 месеца. Това заяви израелският военачалник Израел Зив, представен от Jerusalem Post.

Зив се трансформира в народен воин в дните след офанзивата на терористичната формация на 7 октомври 2023 година - часове след нападението пенсионираният пълководец посети конфликтната зона и провежда както отбранителните дейности на бойци, по този начин и евакуацията на спокойно население. След като бойците на " Хамас " бяха отблъснати, той взе участие в акции по набиране на средства на близки на починали или отвлечени израелци.

" Тук има различен въпрос, по-голям – войната като война към този момент завърши преди два месеца ", посочи Зив в изявление за локално радио. " IDF (Израелските отбранителни сили) към този момент мина към стадий C. IDF към този момент не води интензивна война като първоначално или като при нахлуването в Газа или в Хан Юнис. IDF към този момент организира по-насочени операции. Военната опозиция на " Хамас " към този момент е сломена. Днес, като се изключи Рафах и може би още един лагер, в който не е влезнала, IDF към този момент управлява Газа военно. Не сме хванали всеки един терорист, само че във боен аспект държим линията под контрол. IDF може да бъде на всички места, когато и да е денем ".

Зив отбелязва, че са се водили " диалози, че Израел ще приключи военните си интервенции до януари ", само че че страната е получила " удължение " от американците до март. Според него заради интернационалния напън и вътрешни съображения Вашингтон не може да дава повече време на правилния си сътрудник в Близкия изток.

" Затова мисля, че прозорецът на американското и интернационалното доверие е затворен ".

По думите му " Хамас " към този момент не е войска, тя се трансформира в някаква подземна терористична организация ". Според Зив в Газа би трябвало да се наложи здрав цивилен надзор, в противоположен случай " да вземем решение, което държавното управление или министър-председателят отхвърлят да създадат - да се установи там палестинско държавно управление ".

Военният пълководец, който е корав критик на премиера Бенямин Нетаняху, разкритикува решението на Тел Авив да не изпрати представители на договарянията в Кайро, откакто " Хамас " отхвърли да изпрати лист с живи заложници. 

" Мисля, че е неточност да не изпращаме израелска делегация, тъй като това всъщност е тип митинг или несъгласие против нещо и не ми е ясно тъкмо против кого протестираме. Не го вършим за първи път. Ако го вършим, с цел да се противопоставим на " Хамас ", ние единствено укрепваме силата й. Израел се държи като малко дете, което си опонира - ние просто им даваме повече власт. Ако това е против медиаторите, които се пробват да оказват помощ, в последна сметка това ще им омръзне. Това е нашият проблем ".

Зив показва, че  " никой не се интересува от нашите вътрешни пояснения за какво сме прави ".

" Израел не повдигна въпроса (за листата на заложниците) в началото, тъй че даже и да сме прави, не го повдигайте постфактум ".

Генералът добави, че " за нас е доста по-важно да покажем благосклонност към тези, които непрекъснато поставят старания от наше име, без значение дали ще има договорка, или не ".

" Израел би трябвало да покаже, за личното си обществено мнение, че прави всичко допустимо това (да има сделка) да се случи. Питате ме дали ще се случи? Аз съм по-скептичен. Винаги съм бил песимистичен, до момента в който нещата не се случат, тъй като в никакъв случай не съм уверен, че този, който би трябвало да даде отговорите от другата страна, реално функционира ".

Според Зив нахлуването в Рафах, което по-рано Тел Авив заяви, че възнамерява да извърши до началото на Рамадан (10 март),  " трябваше да бъде осъществено при започване на войната ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР